Fii cu ochii pe minge.

Fii cu ochii pe minge.

Cu totii am auzit de aceasta expresie din diverse surse, fie de la un antrenor care o striga din toata inima in timpul antrenamentelor, fie de la persoane care incearca sa te motiveze atunci cand ai un meci prost. Dar ce inseamna cu adevarat “fii cu ochii pe minge”?

Pentru a afla raspunsul, au fost facute studii despre lucrurile pe care se focuseaza un jucator de tenis in timpul meciurilor. Destul de suprinzator, aceste studii au aratat ca atat jucatorii cat si antrenorii, se concentreaza mai mult pe acel leganat inainte sau inapoi si traiectoria pe care mingea o prinde. Dar acest lucru nu este suficient pentru a-ti putea imbunatati jocul. A fost dovedit ca momentul impactului cu racheta este cat se poate de important.

Studierea miscarilor profesionistilor in tenis.

Prin studierea miscarilor jucatorilor, s-au creat noi studii in care s-au inregistrat si examinat miscarile capului unui jucator de tenis in momentul in care loveste mingea. Acest lucru este necesar pentru a putea intelege in totalitate comportamentul lor si pentru a analiza diferenta dintre un jucator profesionist de tenis si un jucator amator.

Toti cei care urmaresc poze facute in timpul marilor turnee de tenis, pot fi martori ca majoritatea jucatorilor nu privesc mingea in momentul impactului ci in momentul in care pleaca din racheta. Toti oamenii pot urmari mingea, acesta este un lucru bine stiut, dar nu toti jucatorii pot mentine un contact vizual natural si cursiv cu aceasta, din momentul in care o loveste pana in momentul in care adversarul loveste din nou.

Cum o fac profesionistii in tenis?

Roger Federer si Rafael Nadal, doi dintre cei mai cunoscuti jucatori de tenis din lume, au dovedit a avea abilitati aproape anormale de a fixa mingea cu privirea mai mult timp decat ceilalti. Pozele au aratat ca isi controleaza miscarile capului si privirea pentru a vedea cand mingea loveste racheta si apoi isi muta privirea in locul in care vor sa ajunga mingea. Aceasta abilitate, aproape inumana, se dezvolta prin sesiuni infioratoare de antrenament, care recompenseaza jucatorii de elita cu o pricepere pe care nu toti o au in orice punct al carierei lor.

Cu toate acestea, a fost demonstrat ca, desi multi jucatori nu pastreaza contactul vizual cu mingea atat de mult cat ar fi indicat, reusesc totusi sa obtina rezultate care ar parea in contradictie cu ceea ce au aratat studiile. Dar aici este vorba de acel lucru pe care stiinta inca nu l-a descoperit. Prin antrenament, prin incercari si erori, prin experienta, un bun jucator de tenis reuseste sa prezica atacul adversarului, modul in care mingea va trece prin aer si, prin calcule rapide, punctul de pe rachea unde aceasta va ateriza. Acest lucru este gestionat prin memoria musculara si prin sesiuni lungi si aproape dureroare de antrenament. In tenis exista reguli de baza, dar la fel ca in toate aspectele vietii, aceste reguli sunt interpretate diferit, in cazul de fata putem spune ca sunt jucate diferit de fiecare in parte.

In concluzie, chiar daca controlul viziunii poate imbunatati acuratetea, nu va temeti ca nu veti ajunge niciodata un jucator bun in cazul in care nu puteti urma definitiv traiectoria mingii verzi. Continuati sa va antrenati, sa invatati si sa va imbunatatiti loviturile in mod constant. Asa cum frumusetea se afla in ochii privitorului, cea mai buna modalitate de a juca tenis este in mainile si ochii jucatorului.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide