Talent, investitii, munca si sacrificii.

Talent, investitii, munca si sacrificii.

Evolutia tenisului in Romania, de la nivel de copii, juniori si mai apoi seniori, cunoaste o trasa atipica, sinusoidala. Sustinerea pentru acest sport apare, de cele mai multe ori, prea tarziu si intr-o modalitate care descurajeaza tinerele talente de langa fileu. Intr-un procentaj coplesitor, copii extrem de talentati ating un nivel ridicat de pregatire pentru varsta lor, ca mai apoi sa cunoasca inconvenientele unui sport sustinut prea putin si prea tarziu. De cele mai multe ori, talentul, oricat de mare ar fi el, se loveste de capacitatea limitata de a investi in el, ceea ce franeaza brusc evolutia unui tenisman la nivel de juniorat. Terenurile sunt putine, de slaba calitate, antrenorii si mai putini, iar resursele financiare vin exclusiv din partea parintilor. Multe stele se sting astfel, cu mult timp inainte de a putea sa-si adjudece laurii victoriei in urma unor ani grei de munca si sacrificii.

Florin Mergea, talent, evolutie si renastere.

Florin a inceput tenisul la varsta de 6 ani, in Targu-Jiu la indemnul tatalui sau. Talentul si ambitia l-au propulsat, la 11 ani, spre participari la turnee internationale, in Munchen, Viena sau Praga. Imensele sacrificii dedicate tenisului i-au transformat copilaria intr-o perpetua calatorie prin Europa, alaturi de tatal sau si antrenorii din Tirgu-Jiu, putinul timp ramas la dispozitie fiind alocat studiilor. Rezultatele au inceput sa apara si, odata cu ele si presiunea victoriei. In momentul tranzitiei la profesionisti, insa, Florin a cunoscut o perioada de stagnare. Dupa cum si el recunoaste, fostii adversari din juniorat au crescut nivelul datorita antrenamentelor specializate, tacticienilor si fizioterapeutilor, per total, datorita facilitatilor mai bune din academiile de tenis. Insa acest lucru nu l-a oprit din lupta pentru victorie, chiar daca panta spre trofee a devenit din ce in ce mai abrupta. Si ce poate fi mai graitor de atat, daca nu superba performanta de la Jocurile Olimpice de la Rio, unde a obtinut medalia de Argint alaturi de Horia Tecau, la ani buni dupa ce au cucerit, in aceeasi formula, titlul la dublu la Wimbledon.

Sprijinul financiar si investitiile in sport, principalele praguri in dezvoltarea tenisului in Romania.

O realitate spusa de atatea voci, de atatea ori, incat s-a transformat in cliseu – drumul spre rezultate, franat de la nivel de juniorat de marile pietre de moara a sportului, investitiile in sport si sprijinul financiar. Astfel, o multitudine de talente la nivel de juniorat raman la acest nivel pana se reorienteaza sau renunta la sportul de performanta. Terenurile de calitate sunt putine, antrenorii si mai putini, iar un staff cu fizioterapeut, nutritionist si psiholog deja suna SF. Da, e adevarat, in ultimii ani au inceput sa apara oameni care sa acopere aceste goluri in dezvoltarea talentelor, iar sponsorii se grupeaza incet-incet, dar inca suntem la ani lumina de tenisul care plaseaza jucatori pe cele mai inalte trepte ale turneelor de Grand Slam.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide