Tenis la dublu versus tenis la simplu

Tenis la dublu versus tenis la simplu

Fie ca vorbim despre turnee de tenis Challenger, fie ca avansam spre turnee Masters, turnee de Grand Slam sau Turneul Campionilor, exista doua laturi ale tenisului: cea unde valorile individuale ies in evidenta si cea unde spiritul de echipa si chimia dintre doi jucatori de tenis se transforma in trofee. Un cuvant diferit in descriere si o multitudine de diferente uriase acolo unde conteaza cel mai mult: pe teren, de o parte si de alta a fileului. Tocmai ce aceea, clasamentele ATP si WTA difera la simplu fata de cele la dublu.

Chimia, factor de baza in tenisul la dublu.

Poate parea un cliseu, dar cand vine vorba de tenis la dublu si performante in acest sport, chimia dintre jucatori este unul din principalii factori de luat in seama. Tocmai de aceea, foarte frecvent observam permutari intre echipele de dublu din clasamentul ATP sau cel WTA. Rezultatele si trofeele vin pe masura ce intre coechipieri apare o complementare a stilurilor de joc si a personalitatilor. Spre deosebire de tenisul la simplu, unde tenismanul are la dispozitie intreg terenul pentru a-si scoate in evidenta talentul si spiritul de lupta, tenisul la dublu le ofera ocazia celor doi jucatori sa-si exprime calitatile sub tutela spiritului de echipa. In acest fel, spectacolul creste, numarul punctelor castigatoare creste si el, iar greselile nefortate sunt mai putine.

Clasament si sponsori in tenisul la dublu.

Nu de multe ori, permutarile intre jucatori au fost influentate de alti factori, mai influenti din punct de vedere decizional decat chimia echipei pe teren. Unul dintre acesti factori este reprezentat de sponsorii fiecarui jucator si competitia tacita dintre acestia. Tocmai de aceea, sub umbrela diverselor parteneriate si campanii sustinute de catre companii de echipament sportiv sau alti sponsori, echipe functionale, aflate pe o panta ascendenta din punct de vedere competitional, au fost nevoite sa se reorganizeze tacit, departe de lumina reflectoarelor. Un alt factor cu caracter major in decizia schimbarii partenerului de echipa este clasamentul ATP la dublu, metoda de calcul permitand unui jucator cu punctaj mai mic accesul in turnee importante datorita partenerului de echipa si a clasarii acestuia. Desigur, factorii ce influenteaza reorganizarea nu se opresc aici, accidentarile fiind si ele extrem de importante in ecuatia ce priveste participarea si rezultatele unei echipe de dublu.

Performantele de top, consecinte ale efortului si rabdarii.

Per ansamblu, exista un echilibru intre factorii ce decid construirea unei echipe de tenis la dublu si destramarea ei. De o parte avem chimia si dinamica unei echipe, pe de alta parte avem criterii financiare si potentialul de a urca in clasamentul ATP. Iar elementul principal, care ar trebui sa incline balanta in favoarea laturii constructive, lipseste tot mai des din acest calcul: rabdarea. Cumulata cu efortul financiar si antrenamente asidue, aceasta solidifica o echipa, imbunatateste chimia dintre jucatori si dinamica acestor pe teren, iar pe termen mediu si lung construieste o echipa de invingatori. Din pacate, rabdarea, efortul financiar independent si antrenamentele intense sunt cuantificate intr-un singur loc: in mintea jucatorului.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide